Psikoloğa Ayda Kaç Kere Gidilir ?

Cansu

New member
Psikoloğa Ayda Kaç Kere Gidilir? Veya, Sadece Bir Kahve İçip Gidip Gelmeli mi?

Merhaba forumdaşlar,

Bugün çok önemli bir konuda fikir alışverişinde bulunmak istiyorum. Hadi ama, bu kesinlikle çok önemli! Psikoloğa ayda kaç kere gitmeli? Yani, bir insan gerçekten duygusal anlamda çözüme ulaşmak için ne kadar bir “terapi yolculuğuna” çıkmalı? Bunu soruyorum çünkü bazen kendime diyorum ki, "Bugün biraz daha üzülsem mi?" ya da "Belki bir psikolog daha bulsam, daha çok içimi döksem?" Tabii, şaka bir yana, biliyoruz ki, bazen hayatın karmaşası, biraz da psikolojik destek gerektiriyor. Peki, bu destek için ideal sıklık nedir? Bir kere mi? İki kere mi? Yoksa her gün bir seans daha mı?

Gelin, hep birlikte bu soruya eğlenceli ve samimi bir bakış atalım!

Erkekler Çözüm Odaklı, Ama Psikolog da Neymiş?

Erkekler, genellikle sorunları çözme ve mantıklı bir şekilde ilerleme konusunda oldukça yeteneklidir. Bu yüzden, "Psikoloğa ayda kaç kere gitmeli?" sorusu, birçok erkek için bir matematik problemi gibi görünüyor. "Bir sorun var, o zaman çözüm bulalım ve bir an önce çözülüp gitsin," diyorlar. Hatta bazen, psikoloğa gitmenin gereksiz olduğunu, "Ya kardeşim, ne gerek var? Bunu kendi kendime hallederim," şeklinde yorumlayabiliyorlar. Çözüm odaklı düşünceleriyle, bir seans sonunda büyük olasılıkla “çözüm”e ulaşmak istiyorlar.

Yani bir erkek psikoloğa gittiğinde, genellikle böyle bir beklentisi vardır: "Ben geldim, siz de bana sorunumu çözün. Ne zaman bitiyor?" Kendisini duyurdukça rahatsızlık veren hislerini birkaç cümleyle ifade ettikten sonra hemen "Peki, bir dahaki seans ne zaman?" diye sormak. Ama belki de biraz daha zaman ayırmalı, değil mi? Sonuçta, hayat o kadar kısa değil!

Kadınlar Empatik ve İlişki Odaklı: “Biraz Daha Konuşalım, Ama Lütfen!”

Kadınlar ise psikoterapi sürecinde daha farklı bir yaklaşıma sahipler. Onlar için terapi, yalnızca bir sorun çözme değil, aynı zamanda duygusal bir deneyimdir. Yani, bir kadının psikoloğa gittiğinde sadece “iyi hissedip” çıkması değil, aynı zamanda “kendini rahatlamış hissetmesi” oldukça önemlidir. Kendisiyle daha barışık bir hale gelmesi için bu terapilerde duygusal anlamda daha fazla derinleşirler.

Bir kadın, psikologla bir görüşme sonrası genellikle “Aa, çok rahatladım, ama bir dahaki hafta yine gider miyim?” diye düşünür. Hatta bir kadın terapiste gittiğinde, zaman zaman terapi sürecini “bunun nedenini anlamak”tan çok, “bu sefer gerçekten hissettiklerimi paylaşıp rahatlamam lazım” olarak algılayabilir. Sadece “Benimle biraz daha konuşun, lütfen!” diyebilir. Yani, bir kadının zihninde, terapi yalnızca sorunları çözmek değil, ilişkisel bir bağ kurmak anlamına gelir.

Kısacası, kadınlar için psikoloğa gitmek, “çözüm”den çok, “ilişki” kurmak ve duygusal dengeyi sağlamak için önemli bir araçtır. Bu yüzden, terapistin iş yükü biraz daha ağır olabilir! Her hafta gittiğinizde kendinizi daha “iyi” hissettiğiniz bir ortamda bir yandan da “daha fazla anlayışlı olmak” isteyen bir kadın için bu süreç bazen bitmek bilmeyebilir. 😊

Biraz Mizah, Biraz Terapi: Haftada Bir Ya da Dört, Karar Veremedik!

Gerçekten, psikoloğa ayda kaç kez gitmek gerektiği konusunda bir karara varmak oldukça zor. Bazı forumdaşlar, "Haftada bir gitmek, çok gereksiz bir harcama," derken, diğerleri "Ayda bir kez gitmek, kesinlikle yetmez!" diyor. Peki, gerçekten de gittiğimizde neyi çözmüş oluyoruz? İşte buradaki sorumuz, en çok insanı düşündürendir: "Sadece bir kahve içip, dinlendikten sonra mı rahatlarız?" ya da "Psikoloğa daha fazla gitmeli miyim, çünkü her seans daha fazla rahatlama mı sağlar?"

Düşünün bir de, psikologa gitmeyi düzenli hale getirmek, bazen bir tür alışkanlık da oluşturabilir. Bunu bir hobi gibi düşünün: "Ahh, evet! Bugün yine terapi günü! Bunu bekliyordum." Bir bakmışsınız, terapi salonuna girdiğinizde, terapi seansınız bittiğinde, kapıdan çıkarken psikologunuz "Yine haftaya geliyorsunuz, değil mi?" demiş olabilir. 🤔

Hadi Forumdaşlar, Tartışmaya Başlayalım!

Peki, sizce psikoloğa ayda kaç kere gitmek gerek?

- Bir erkek olarak bu konuda çözüm odaklı düşüncelerinizi paylaşın! Psikolog bir araç mı, yoksa gerçekten bir yolculuk mu?

- Bir kadın olarak terapinin sizin için duygusal anlamda nasıl bir yeri olduğunu anlatın! Her hafta gitmek doğru mu, yoksa daha az gitmek yeterli mi?

Yorumlarınızı paylaşın, hep birlikte gülümseyelim! Unutmayın, hayat zaten yeterince karmaşık, biz biraz daha eğlenerek bu konuyu tartışalım. 🤪

Ve tabii, kim bilir? Belki de bir sonraki terapi seansınızda, bu konu hakkında da daha fazla konuşacak bir şeyler buluruz!